Online Reisgidsen

Bekijk ook onze online reisgidsen over de andere Canarische Eilanden...

 

Geschiedenis Fuerteventura

Fuerteventura geschiedenis - geiten en geitenkaasDe geschiedenis van Fuerteventura. Geiten en geitenkaas....

 

 

 

Vulkanische oorsprong

Evenals andere Atlantische eilanden, zoals Madeira, de Azoren en de Kaapverdische Eilanden, zijn de Canarische Eilanden vulkanisch van oorsprong. Miljoenen jaren geleden zijn ze uit zee verrezen. Lanzarote en Fuerteventura zijn vermoedelijk het oudst, tussen de 16 en 20 miljoen jaar. De Canarische Eilanden zijn in feite vulkaantoppen die door de bewegende oceaanbodem omhoog zijn gedrukt.

Voormalige bewoners

Vroeger werd de archipel bewoond door de Guanchen. Dit is de naam voor de oorspronkelijke bewoners van de eilandengroep die er leefden tot de 15de eeuw. Tussen 1402 en 1405 veroverde Jean de Béthencourt de eilanden El Hierro, La Gomera, Lanzarote en Fuerteventura. Het dorp dat ontstond rond het opgeslagen kamp van deze veroveraar, Santa María de Betancuria, werd uiteindelijk de hoofdstad van Fuerteventura.

Inkomsten

Vulkaanuitbarstingen en zand uit de Sahara, maar ook de frequente droogtes in de 18de en 19de eeuw waren de oorzaak van de ineenstorting van de landbouw op Fuerteventura, ooit de graanschuur van de Canarische Eilanden genoemd. De enige agrarische activiteit van betekenis op dit moment is de geitenhouderij. Naast ruim 80.000 inwoners bevolken ongeveer 100.000 geiten het eiland en produceren de melk voor de beroemde geitenkaas van Fuerteventura, een belangrijk exportproduct. De eens zo bekende teelt van aardappelen, tomaten, uien en knoflook is teruggedrongen tot kleine "Fincas", ter grootte van volkstuintjes.

De visserij heeft zich op een aantrekkelijk niveau kunnen handhaven. Vis van hoge kwaliteit en smaak wordt vaak uitsluitend met hengel en haak gevangen. In de huidige tijd worden de inkomsten voornamelijk verkregen door het toerisme.

 

 

Geiten, een probleem?

Doordat de overheid de overbevolking aan geiten op Fuerteventura nooit is tegengegaan en de geiten van oudsher overal op het eiland loslopen, heeft de ontbossing en de woestijnvorming een vlucht genomen. Herbebossing-campagnes in gebieden zoals El Aceitunal, Morro Velosa, Pico de La Zarza en El Pinar moeten voorkomen dat het eiland onleefbaar wordt. Verder gaan er stemmen op om het aantal loslopende geiten te beperken.

Vakantie aanbieders

Fuerteventura - Thomas Cook

 

Gran Canaria vakantie - Sunweb

 

Fuerteventura - Prijsvrij

 

 

 

 

Goedkope Vliegtickets Gran Canaria - World Ticket Center

 

Vakantie Fuerteventura - Neckermann
Fuerteventura vakantie
Hotel,Aappartement,
Vliegvakantie, All-Inclusive
Neckermann

Vakantie Fuerteventura - Prijsvrij
Fuerteventura vakantie

Hotel, Appartement,
Vliegvakantie, All-Inclusive

Prijsvrij

Vakantie Fuerteventura - TUI Arke
Fuerteventura vakantie

Hotel, Appartement,
Vliegvakantie, All-Inclusive

TUI Arke

Vakantie Fuerteventura - Sunweb
Fuerteventura vakantie
Hotel,Aappartement,
Vliegvakantie, All-Inclusive
Sunweb